Probiotyki – naturalna broń w walce z grzybicą

Probiotyki – naturalna broń w walce z grzybicą

Redakcja

2016-07-29

brak komentarzy

Czy wiesz, że według WHO (World Health Organization) ilość probiotyków w Twoim organizmie może mieć znaczący wpływ na Twoje zdrowie? Ich zadaniem jest przywrócenie naturalnej równowagi mikroflory bakteryjnej. Które szczepy bakterii są nam potrzebne i jak je uzupełniać?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to nic innego jak żywe bakterie wprowadzane do diety w takiej formie, aby przetrwały w żołądku i dwunastnicy, a następnie trafiły w nienaruszonym stanie do okrężnicy. Tam ich zadaniem jest poprawa równowagi mikroflory jelitowej. Aby probiotyk działał jak należy, musi spełniać kilka warunków – pochodzić od człowieka, posiadać odporność na niskie pH w żołądku i działanie kwasów żółciowych, zdolność do aktywności w środowisku jelita grubego oraz trwałej kolonizacji przewodu pokarmowego z dobroczynnymi skutkami dla organizmu. Aby w organizmie mogły zaistnieć korzystne zmiany, powinno być go także wystarczająco dużo.

Poznaj bakterie i drożdżaki probiotyczne

Lactobacillus acidophilus  naturalnie występuje w mleku i jego przetworach. Razem z innymi bakteriami tworzy florę jelitową w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Bierze udział w produkcji niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego. Pełni ważną rolę w kobiecej pochwie, hamując wzrost grzyba candida albicans. Bakteria jest wrażliwa na antybiotyki.

Lactobacillus casei shirota – łagodzi objawy biegunki rotawirusowej u małych dzieci. Posiada właściwości antyrakowe.

Lactobacillus rhamnosus – probiotyk podawany kobiecie 4 tygodnie przed porodem i przez 6 miesięcy noworodkowi zmniejsza ryzyko pojawiania się alergii m.in. na mleko krowie, chorób alergicznych np. atopowego zapalenia skóry. Bakteria wspomaga leczenie biegunek infekcyjnych, oraz stanów zapalnych w całym przewodzie pokarmowym.

Bifidobacterium lactis – zamieszkują błonę śluzową końcowego odcinka jelita krętego i grubego. Chronią organizm przed szkodliwymi bakteriami chorobotwórczymi, wspomagają także wytwarzanie witamin z grupy B i witaminy K. Bakterie te wspierają także regularny rytm wypróżnień.

Sachcaromyces boulardi – to probiotyczny drożdżak, odporny na antybiotyk, wrażliwy na leki przeciwgrzybicze. Wspomaga walkę z chorobotwórczymi drobnoustrojami, hamuje rozwój infekcji, zapobiega powstawaniu biegunek poantybiotykowych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie