Pigwa - dlaczego warto po nią sięgnąć?

Pigwa - dlaczego warto po nią sięgnąć?

Redakcja

2016-09-30

brak komentarzy

Pigwa - ta najbardziej wartościowa - dojrzewa na przełomie września i października. Jej świeże owoce posiadają wówczas żółte ubarwienie i swoim wyglądem przypominają trochę co poniektóre odmiany gruszek lub jabłek. Mogą posiadać różny kształt i rozmiar zależnie od odmiany. Surowe owoce, z uwagi na swój kwaśny smak, nie nadają się mimo wszystko do spożywania. W związku z tym konsumuje się je przede wszystkim w formie różnorodnych przetworów. Czemu opłaca się dołączyć pigwę do swojego menu?

Siła w pestkach

Dużo cech leczniczych posiadają również pestki pigwy. Dobrze je używać w przypadku dyspepsji, zgagi i refluksu. Korzystnie oddziałują na układ trawienny, hamując stany zapalne. Co więcej polepszają mechanizmy trawienne, pobudzając metabolizm, wobec tego ich picie poleca się ludziom, którym zależy na zrzuceniu paru nadprogramowych kilogramów. Pestki pigwy posiadają także zbawienny wpływ na pracę wątroby. Przygotowuje się z nich macerat lub napar. W licznych częściach Polski znana jest także uzdrawiająca nalewka zwana pestkówką.

Pigwa dla urody

Pigwa z uwagi na własne cenne cechy jest wykorzystywana również do celów kuchennych, jak i kosmetologicznych. Kobiety ochoczo sięgają po produkty na podstawie tej rośliny. Kremy z pigwy nadają się do różnorodnych rodzajów skóry, efektywnie zabezpieczając ją bezpośrednio przed wpływem niezdrowych czynników zewnętrznych. Wpływa na jej nawilżenie, gwarantując piękny i młody wygląd. Owoce świetnie sprawdzają się także jako artykuł do pielęgnacji włosów. Dzięki obecnym substancjom mineralnym doskonale odżywiają cebulki, powodują, że kosmyki robią się silniejsze i pełne blasku. Do odświeżania skóry doskonale nadaje się wyciąg z nasion z pigwy. Bogactwo przeciwutleniaczy osłabia mechanizmy starzenia się cery i przeciwdziała tworzeniu się niedoskonałości. Witamina C regeneruje cerę i umacnia naczynka.

Pigwa w jadłospisie

Również miłośnicy sztuki kulinarnej cenią cechy pigwy. Choć jej owoce nie nadają się do jedzenia w wersji surowej, to okazuje się ona zasadniczym składnikiem różnorodnych przetworów. Z owoców produkuje się między innymi marmoladę, konfitury, dżemy czy miód. Na wyjątkową uwagę zasługują głównie soki i nalewki z pigwy, którym przypisuje się działanie zdrowotne.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDieta