Olej rzepakowy – odkryj jego właściwości

Olej rzepakowy – odkryj jego właściwości

Redakcja

2017-08-03

brak komentarzy

Mimo że rzepak kwitnie na żółto, to posiada czarne nasiona. Z nich tłoczy się 1 z najzdrowszych olei na globie. Jednak, olej rzepakowy nie okazuje się u nas zbytnio doceniany. A szkoda, bo redukuje zawartość danych złego cholesterolu a także sprzyja utrzymaniu młodości.

Olej rzepakowy - kopalnia nienasyconych kwasów tłuszczowych

Tłuszcz roślinny, jakim okazuje się olej, okazuje się nam niezbędny z powodu zawartości nieodzownych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) a także linolenowego (omega-3). Ciało wymaga ich do dobrej pracy mięśnia sercowego a także działania układu krwionośnego, pracy nerek, sprawności fizycznej. Ale nie potrafi ich wytworzyć. W związku z tym musimy dbać, by przynieść nieco ich sobie w żywności. Oleje przynależy do najskuteczniejszych skarbnic tych składników. Ale równie istotna okazuje się proporcja pomiędzy nimi. W szczególności pożądana to 2 partii omega-6 do 1 partii omega-3. Nie okazuje się łatwo zachować taką proporcję, bo w żywności posiadamy nadmiar kwasów omega-6 w relacji do omega-3. Ale stosunek kwasów 2:1 jest obecny z całą pewnością w oleju rzepakowym. W popularnym oleju sojowym okazuje się to 7:1, w słynnej oliwie – 10:1, a w chętnie kupowanym oleju słonecznikowym – aż 126:1. Pod kątem owej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi, z odstępstwem lnianego, który posiada dużo więcej omega-3 aniżeli omega-6.

Olej rzepakowy posiada cenny kwas oleinowy

Olej rzepakowy posiada jeszcze jedną zaletę: kwas oleinowy. Zmniejsza on zawartość danych złego cholesterolu (LDL) a także uatrakcyjnia stosunek dobrego (HDL) do złego. Aż 62 procent oleju rzepakowego to z całą pewnością jednonienasycony kwas oleinowy. W tej kwestii lepsza okazuje się oliwa, która posiada 75 procent tego kwasu. Olej lniany posiada go 23 procent, sojowy – 37 procent, słonecznikowy – 18 procent. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDieta