Czy warto stosować syrop klonowy?

Czy warto stosować syrop klonowy?

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Syrop klonowy okazuje się wartościowym zamiennikiem węglowodanów, jakiego na pewno nie można nazwać pustymi kcal. Trzeba mimo wszystko używać go w umiarkowanych proporcjach, bo posiada dużo sacharozy.

Jak buduje się syrop klonowy?

Syrop klonowy produkowany okazuje się praktycznie w Kanadzie, w prowincji Quebec. Pierwotnie wytwarzały go ludy indiańskie zamieszkujące obecne tereny Kanady a także północnych Stanów Zjednoczonych, jeszcze na długo bezpośrednio przed odkryciem Ameryki dzięki Kolumba a także napływem europejskich osadników.

Jak sama określenie wskazuje, syrop klonowy wytwarza się z zastosowaniem klonów, zwłaszcza gatunków: cukrowego (Acer saccharum), srebrzystego (A. saccharinum), czerwonego (A. rubrum) a także czarnego (A. nigrum). Drzewa powinny mieć mniej więcej 30-40 lat, by nadawały się do uzyskiwania soku. Sam efekt okazuje się na rzecz nich niewiele inwazyjny, a owe same klony można stosować jako produkt przez dużo dziesięcioleci.

Pozyskiwanie soku odbywa się wczesną wiosną, w czasie roztopów. To idealny moment, bo drzewa nie podlegają wówczas nadmiernemu wysuszeniu, a sok smakuje swobodnie. Gdy konary rozpoczynają rozwijać pąki, smak soku zmienia się na niekorzyść.

Zastosowanie syropu klonowego w diecie

Syrop klonowy okazuje się płynny a także gęsty. Ma złocisty kolor, przypominający miód. W supermarketach można napotkać syropy jaśniejsze a także ciemniejsze. Im ciemniejsza barwa, tym mocniej przebył efekt karmelizacji węglowodanów w czasie odparowywania syropu. Za cenniejsze uznaje się syropy jasne. Mają one łagodny smak – słodzą bez zmieniania smaku potrawy. Wiele użytkowników ceni sobie mimo wszystko specyficzny „przypalony” posmak ciemniejszych syropów a także to je uznaje za smaczniejsze.

Najpopularniejszym zastosowaniem syropu klonowego okazuje się polewanie nim naleśników, bądź klasycznych w Kanadzie a także USA pancakes, przypominających nasze racuchy. Jest także smaczną polewą do gofrów a także tostów francuskich. Syrop dość świetnie rozrzedza się w wodzie, wobec tego można nim słodzić ciepłe słodzone napoje, drinki a także cocktaile. Ciemniejsze syropy sprawdzają się jako marynata do mięs, a wszelkie jego typy można użyć do pieczenia.

Syrop klonowy zamiast węglowodanów

100 g syropu klonowego daje 270 kcal, co to oznacza zdecydowanie mniej aniżeli cukier (ok. 400 kcal/100g). W jego składzie znajdują się zwłaszcza sacharozę (52-75%), wobec tego trzeba jeść go rozsądnie. Ma także bardzo wysoki IG (IG=65), wobec tego nie okazuje się polecany cukrzykom. Nie musi posiadać także wykorzystywany przez ludzi na diecie bezcukrowej, z kandydozą, ani jako substytut węglowodanów na rzecz użytkowników wyszczuplających się.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Dieta