Odchudzające właściwości kokosa

Odchudzające właściwości kokosa

Redakcja

2017-06-22

brak komentarzy

Kokos to orzech, jakiego cechy lecznicze okazują się doceniane nie wyłącznie przez jego amatorów, lecz także przez naukowców. Niedziwne - wnętrze kokosa, co to oznacza biała a także mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha, okazuje się bogaty w włókno pokarmowe, potas, magnez a także fosfor, oraz w kwas foliowy. Jednak największe znaczenie zdrowotne przypisuje się obecnym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym. Nie okazują się to mimo wszystko owe same nasycone kwasy tłuszczowe, które są w praktycznie wszystkich produktach odzwierzęcych, co to oznacza trójglicerydy długołańcuchowe (LCT), przyczyniające się do podwyższenia poziomu cholesterolu a także rozwoju miażdżycy. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące w kokosie to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które okazują się metabolizowane w całkowicie inny środek. Ponieważ, że ich cząstki znajdują się zmniejszone, efekt ich procesów trawiennych okazuje się ekspresowy. Nie wymaga zawartości enzymów, które biorą udział w trawieniu tkanki tłuszczowej LCT, co to oznacza lipazy a także żółci. Kwasy MCT omijają komórki tłuszczowe a także z układu trawiennego absorbują się prosto do żyły wrotnej. W ten sposób nie okazują się odkładane jako tworzywo zapasowe, lecz są błyskawicznie ogólnodostępne kopalnia siły.

Kokos na zrzucanie nadwagi

Tę właściwość kokosów wykorzystują ludzie będące na diecie wyszczuplającej. Z kolei brazylijscy uczeni, których rezultaty zostały zaprezentowane w czasopiśmie "Lipids", przekonują, że kokosy muszą dołączyć do jadłospisu szczególnie ludzi walczących z otyłością brzuszną, ponieważ wpływają na wojnę z nią.

W ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na nadwagę brzuszną. Udowodniono, że panie, które konsumowały olej z kokosa (bogaty w kwasy MCT), miały zdecydowanie niższe BMI a także niewielką grubość w talii aniżeli dziewczyny z zespołu kontrolnego. Jednak inni podchodzą sceptycznie do osiągów tych eksperymentów (między innymi Ashley Simmons, kardiolog z w University of Kansas Hospital) a także zauważają, że rozbieżność w obwodzie była mała, a same eksperymenty, które były przeprowadzane w krótkiej perspektywie czasowej, należy cierpliwie je stosować, żeby uzasadnić zalety lecznicze płynące z przyjmowania pozyskiwanego z miąższu kokosa oleju.

Dodatkowo wnętrze kokosa w 100 g posiada 15,23 g sacharydów, z czego znaczna część, bo prawie 60 procent ( 9 g/100 g), to wypełniający brzuch a także dający na długo wrażenie pełna włókna pokarmowego. Jeszcze dużo więcej powierzchni trawiennej posiada suszone wnętrze orzecha kokosowego - nieco więcej niż 23 g włókien pokarmowych w 100 g. Ta ilość pokrywa praktycznie całe dzienne popyt żołądka na włókno pokarmowe!


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Dieta