Czy słodycze rzeczywiście poprawiają humor?

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają humor?

Redakcja

2016-09-13

brak komentarzy

W stresogennych okolicznościach spożywanie słodkości może oddziaływać na nasze dobre samopoczucie. Podobno nic tak nie polepsza humoru, jak tabliczka czekolady. Z jakiego powodu, gdy dopada nas smutek lub przygnębienie, zwykle sięgamy po coś słodkiego?

Węglowodany jako kopalnia siły

W czasie większego wysiłku fizycznego lub umysłowego zwiększa się  popyt na węglowodany, które są podstawowym bogactwem siły dla erytrocytów oraz komórek nerwowych. Ich deficyt przejawia niekorzystny wpływ na działanie mózgu. Razem z jedzeniem gwarantujemy swojemu organizmowi od 100 do 250 g glukozy na dzień, z czego używamy ok. 150 g.

Czytaj także: Co prowadzi do otyłości?

Energia, która powstaje w trakcie redukcji glukozy, jest istotna dla optymalnej pracy organów wewnętrznych oraz zachowania dobrej kondycji psychicznej oraz fizycznej. W wyniku spadku poziomu węglowodanów w krwioobiegu pobudza się ochota na słodkości. Z tego względu po ciężkich dniu pracy ochoczo sięgamy po składniki bogate w cukry.

Przepis na „szczęście” w łakociach?

Ciągle wydaje nam się, że jednym efektywnym rozwiązaniem na polepszenie samopoczucia są słodkości. Po ich spożyciu zwiększa się wewnątrz organizmu ilość serotoniny określanej jako hormon szczęścia. To neuroprzekaźnik, a więc substancja chemiczna, która ma wpływ na odczuwanie przez nas przyjemności. Większa ilość serotoniny pomaga utrzymać skuteczne dobre samopoczucie oraz ma właściwości przeciwdepresyjne. Przeciwdziała także schorzeniom oraz dolegliwościom układu nerwowego. TYmczasem niski poziom serotoniny w krwioobiegu przynosi zakłócenia nastroju i wrażenie zdenerwowania. Zdecydowanie prościej popadamy w stany depresyjne, mamy trudności z koncentracją oraz trudno nam dać sobie radę ze stresem.

Zalety czekolady

Dla wielu ludzi efektywnym panaceum na smutek oraz przygnębienie będzie słodka uzależniająca czekolada, która dzięki obecności ogromnej ilości węglowodanów efektywnie niweluje zdenerwowania psychiczne. Po jej spożyciu pobudza się wytwarzanie endorfin, które polepszają stan psychiczny i stymulują do działania. Słodka czekolada jest także bogactwem dużych ilości magnezu, który rzutuje na pracę tkanki mięśniowej oraz układu nerwowego i likwiduje napięcia. Niweluje też problemy powiązane ze stanem napięcia przedmiesiączkowego. To wyjaśnia większy głód na czekoladki u pań bezpośrednio przed menstruacją. Spożywanie jej w czasie intensywnej nauki lub pracy sprzyja także koncentracji i polepsza sprawność intelektualną. Produkty czekoladowe zawierają mimo wszystko ogrom kalorii, wobec tego muszą być spożywane rozsądnie.

Czytaj także: Uzależnienie od czekolady - najczęstsze przyczyny

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Kankusta Duo Forte w promocji:
Kankusta Duo Forte
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 139 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDieta